Friesland College Friesland College Friesland College

Podiumkunsten, Productie & Events

Podiumkunsten, Productie & Events

Zelf in de spotlights staan of zorgen dat iemand anders dat kan. Daar draait het om in de richting Podiumkunsten, Productie & Events. Je begeeft je in een creatieve wereld waarin je samen met collega's werkt aan producties, activiteiten of evenementen. Met voor ieder een eigen rol: voor een groep, op het podium, in de organisatie of achter de schermen aan de knoppen. Je wordt in deze richting breed opgeleid zodat je straks met je mbo-diploma in de hand meerdere mogelijkheden hebt. Bijvoorbeeld werken in een theater of in je eigen dansschool. Of als medewerker evenementen activiteiten en evenementen voor jong en oud organiseren. Wat je ook kiest, je passie voor het vak zorgt ervoor dat jij je werk met een 'drive' uitvoert. Welkom in deze bruisende wereld!

's Avonds een theater, overdag een school
De opleidingen Prodiumkunsten, Productie & Events gehuisvest op de locatie Neushoorn, Ruiterskwartier 41 in Leeuwarden.

Les van ervaren professionals
D’Drive, de school voor creatieve opleidingen van 
het Friesland College, zet in Neushoorn graag docenten in die de praktijk heel goed kennen. Zo geeft Elske deWall er les in zang, komt Andries van Wieren (manager van grote acts als My Baby) elke week - naast zijn reizen over de hele wereld – graag een dag lesgeven en draagt Patrick Kramer met plezier zijn ervaring als lichtman van Bløf over op studenten. Dan gaat het om enorme shows, dus heel veel kennis.

Er zijn geen opleidingen gevonden die aan uw criteria voldoen

Acteur

Leerweg: bol Niveau 4 Duur: 3 jaar

De lichten doven, het geroezemoes in de zaal verstomt, je kunt je eigen adrenaline bijna vastpakken … zo graag wil je het podium op. Als acteur of theater-artiest kruip je vol overgave in de huid van de personage die je speelt. Met alle emoties en drama die daarbij horen. Op het podium voel je je thuis.

Event producer (nieuw!)

Leerweg: bol Niveau 4 Duur: 3 jaar

Waarom maakt iemand tijd vrij om naar jouw event te gaan. Wat heb jij de bezoeker te bieden? Kortom, wat is het antwoord op de vraag van je bezoeker: What’s in it for me? Dat is de kern van je werk als event producer.

Film & Media (av-specialist)

Leerweg: bol Niveau 4 Duur: 4 jaar

Je bent het creatieve brein achter videoproducties. Je bedenkt verhalen, ontwikkelt concepten, schrijft scripts en maakt storyboards. Je hebt een goed gevoel voor (bewegend) beeld, typografie, storytelling en techniek.

Medewerker Podium- en evenemententechniek

Leerweg: bol Niveau 2 Duur: 2 jaar

Jij bent de kracht achter elke productie. Vervoeren, bouwen en aansluiten van grote producties is afhankelijk van vaardige mensen. Die moeten snel en vakkundig kunnen werken. Je bent in een team verantwoordelijk voor alles wat er achter de schermen gebeurt bij een productie. Zo leer je bijvoorbeeld alle apparatuur en bekabeling kennen en aansluiten. En ook hoe het verwisselen van decors bij theatervoorstellingen gaat.

Muzikant uitvoerend

Leerweg: bol Niveau 4 Duur: 3 jaar

Je speelt muziek, je componeert muziek, je bent muziek. Je geniet van (eigen) improvisaties en solo’s. En je vindt het fantastisch om samen met anderen muziek naar een hoger niveau te spelen. Voor professionele muzikanten is muziek maken meer dan een hobby. Het is een passie die pas stopt als de laatste noot gespeeld is. En dat is vaak diep in de nacht.

Muzikant sounddesign

Leerweg: bol Niveau 4 Duur: 3 jaar

Jouw muzikale creaties zijn overtuigend en klinken naar meer. Je werkt in of voor een muziekstudio. Je bent sound engineer: je plaatst microfoons en regelt de audiotechniek. Je levert een professioneel eindproduct af door opnames te editen, mixen en te masteren. Je leert componeren en arrangeren voor o.a. films, jingles, commercials en gamemuziek.

Podium- en evenemententechnicus niv.3

Leerweg: bol Niveau 3 Duur: 3 jaar

Je ziet ze meestal niet, maar ze zijn de belangrijke schakels tussen de techniek en de uitvoerende artiest. Als podium- en evenemententechnicus bouw en bedien je de geluids- en lichtinstallaties, nodig voor een productie. Of dit nu een eenvoudige spraakset is of een complexe festival-PA. Je werkt in een team en door jouw inzet verlopen producties volgens plan. In de opleiding leer je alles óver de praktijk, en in de praktijk. En vooral wat je nodig hebt om als allrounder aan de slag te kunnen. Je bent veel onderweg om op verschillende locaties de show op te bouwen en in goede banen te leiden.

Podium- en evenemententechnicus niv.4

Leerweg: bol Niveau 4 Duur: 4 jaar

Je werkt als stagemanager samen met artiesten, regisseurs, producenten en technici aan complete producties. Je bent verantwoordelijk voor het geluid- of lichtontwerp en geeft leiding aan een team. Je zorgt ervoor dat alles op rolletjes loopt. Je bent veel onderweg om op verschillende locaties de show op te bouwen en in goede banen te leiden. In deze opleiding krijg je alle mogelijkheden om jouw talenten tot ontwikkeling te brengen.

Opleidingslocaties

Leeuwarden

Ruiterskwartier 41
Neushoorn, Ruiterskwartier 41, Leeuwarden