Friesland College Friesland College Friesland College

Media, Games & IT

Media, Games & IT

Begrippen als netwerken, e-commerce, multimedia, games en telewerken zijn al niet meer weg te denken. We vinden het heel normaal dat computers, printers en telefoons onderling met elkaar zijn verbonden. En internet is voor de meesten heel vanzelfsprekend. Waar we niet altijd bij stil staan is dat het ontwikkelen en onderhouden van deze moderne technieken, het maken van software, games en animaties, vooral mensenwerk is. Voor vormgevers, ontwikkelaars en ontwerpers is dit dagelijks werk. Wil jij ook op technisch of creatief gebied bezig zijn met computers? En vraag jij je af waar je dit alles kunt leren? Mbo Media, Games en IT, that’s IT!

De drie gebieden samen

  • Ontwerpers creëren de voorkant: de indeling van een website, de animaties in de interactieve magazines en het gamedesign.
  • De programmeurs schrijven de code en zorgen voor een werkende achterkant.
  • De ICT’ers zorgen voor de onderkant. Zij zorgen ervoor dat alles online werkt, veilig is in gebruik, beveiligd is tegen hacken en dat iedereen ermee kan werken.

Als deze drie gebieden goed samenwerken, is het geheel pas compleet!

Media
Het werk van grote reclamebedrijven en drukkerijen is veranderd. De markt verschuift van offline naar online. Het huidige drukwerk verplaatst zich grotendeels naar producten als een tablet of interactieve tv. Op dit moment is er op de arbeidsmarkt vraag naar mediavormgevers die, in samenwerking met programmeurs en marketing-/communicatieafdelingen, de digitale mogelijkheden weten te benutten. Het beheersen van interactieve vaardigheden en ´motion graphics´ is daarbij erg belangrijk.

Games - Development
Ook de game-industrie begint steeds meer op te komen. Niet alleen voor kleine games op tablets en mobieltjes, maar ook voor games om van te leren, de zogenaamde ‘serious games’. Voor de developers is het belangrijk om ervaring te hebben in het programmeren van websites en apps, maar ook een goede beheersing van een programmeertaal is van groot belang.

IT
Op het gebied van ICT is er vooral vraag naar mensen die specifieke apparatuur en servers kunnen installeren en repareren. Het beheren van netwerken en het kunnen werken met ‘cloud’, ‘virtualisatie’ en ‘open source’ is een vereiste.

Er zijn geen opleidingen gevonden die aan uw criteria voldoen

Allround DTP-er

Leerweg: bol Niveau 3 Duur: 3 jaar

Een knallend affiche, flitsende flyers of een trendy website! Je maakt er wat moois van als DTP’er! Je puzzelt met teksten en foto’s. Want je bent niet snel tevreden. Een DTP’er, voluit een desktop publisher, is een vakman of -vrouw die niet bang is voor een beetje stress.

Applicatie- en mediaontwikkelaar

Leerweg: bbl, bol Niveau 4 Duur: 3 jaar

Apps, websites, smartphones, interactieve tv’s, crossmedia, PHP, .Net, Java en Objective C. Ben je leer- en nieuwsgierig genoeg om je hier in te verdiepen? Dan schuilt er in jou misschien wel een developer. Er liggen boeiende beroepen op je te wachten: front-end developer, back-end developer, app developer of game- developer.

Gamedeveloper

Leerweg: bol Niveau 4 Duur: 3 jaar

Als Game Developer heb je een belangrijke rol in het ontwerpproces van games. Jij laat de game tot leven komen, je programmeert de game of onderdelen daarvan!

ICT-beheerder

Leerweg: bbl, bol Niveau 4 Duur: 4 jaar

Je hebt de automatisering van het bedrijf onder controle en er komen nieuwe projecten aan die jij aanstuurt. Je bent goed in automatisering en je bent ook nog eens goed met mensen. Daarom loopt het op rolletjes

ICT-support 3

Leerweg: bol Niveau 3 Duur: 3 jaar

Zonder ICT kan geen bedrijf meer draaien. Computers, netwerken, terminals en softwarepaketten moeten geïnstalleerd en onderhouden worden. ICT-medewerkers zijn meestal onderdeel van een grotere ploeg die binnen het bedrijf of de organisatie voor de computers zorgt.

ICT-support 2

Leerweg: bol Niveau 2 Duur: 2 jaar

Je houdt je bezig met het netwerk en zorgt voor de aanleg van de netwerkbekabeling. Je voorkomt storingen in het computer- of telefoonsysteem of je lost ze op. Als het nodig is demonteer en test je systemen of componenten. Tijdens de opleiding werk je aan vakinhoudelijke kennis op het gebied van hardware en software, zoals bijvoorbeeld Microsoft Office.

Mediavormgever - Game Artist

Leerweg: bol Niveau 4 Duur: 3 jaar

Als game artist werk je veel met 2D en 3D-software (Photoshop, Maya, 3dMax). De game artist moet goed op de hoogte blijven van de ontwikkelingen. Veel games zijn puur entertainment, maar er komen ook steeds meer educatieve games. De vormgeving hiervan is het werk van de game artist. Bij kleinere games werkt de game artist doorgaans aan het hele ontwerpproces. Bij grotere games werkt hij onderdelen van het ontwerp uit.

Mediavormgever

Leerweg: bol Niveau 4 Duur: 3 jaar

Een glossy magazine, een nieuwe huisstijl, een trendy webdesign, een animatie of een game. Daar kunnen ze je voor wakker maken. Dat is de wereld van de ontwerper/designer. Jij maakt waar anderen zich aan vergapen!

Netwerk- en mediabeheerder

Leerweg: bbl, bol Niveau 4 Duur: 3 jaar

Servers, hardware en besturingssystemen, daar wil je alles over weten. En ook over netwerken. Je bent benieuwd hoe het grote bedrijfsnetwerk en ook internet opgezet is. Je vindt het leuk om gebruikers over de hele wereld te verbinden. En om alles onder controle te hebben. Hackers krijgen bij jou geen kans.

Wij zijn het Friesland College
Opleidingslocaties

Leeuwarden

Julianalaan 97
FC-Campus, gebouw Triangel, Julianalaan 97, Leeuwarden

Heerenveen

Abe Lenstra boulevard 29
Sportstad, Abe Lenstra boulevard 29, Heerenveen