Friesland College Friesland College Friesland College

Je hebt een creatieve drive! Daar moet je wat mee doen!

Ontwikkel je talent bij D'Drive

Het draait bij D'Drive om motivatie en passie. Mensen die een drive hebben en echt ergens voor gaan, hebben een grotere kans succesvol te zijn. Bij D'Drive gaan we op zoek naar die drive en helpen je ontdekken waar je goed in bent. Zo leiden we je op voor de 21e eeuw: werknemers die innovatief, ondernemend en creatief zijn.

D'Drive heeft een breed aanbod aan mbo-opleidingen waarin creatief zijn een belangrijke rol spelen. Hieronder vind je een overzicht.

Er zijn geen opleidingen gevonden die aan uw criteria voldoen

Creatief vakman

Leerweg: bol Niveau 4 Duur: 4 jaar

Inventief en ambachtelijk, dat zijn de kenmerken van een creatief vakman of vakvrouw. Jouw idee wordt een ontwerp. En van dit ontwerp maak je een schitterend eindproduct. Zoals een industriële ladekast, een multifunctioneel bijzettafeltje van beukenhout of een fraai vormgegeven vloerlamp. Je gebruikt ambachtelijk gereedschap, maar natuurlijk ook de nieuwste apparatuur.

Interieuradviseur

Leerweg: bol Niveau 4 Duur: 4 jaar

Je maakt interieurontwerpen en je adviseert over meubels, ontwerp, bekleding, kleur en verlichting. Jouw enthousiasme voor het vak en jouw kennis van kleureffecten, stijlen en materialen maken van jou een echte designer.

Mode Design 2 (Basismedewerker)

Leerweg: bol Niveau 2 Duur: 2 jaar

Doorstikken van stof. Zakken inzetten. Afwerken met een beleg. Dubbel stikken en keren. Biezen en bandjes. Halsboorden en kragen. Patronen lezen en maken. Als medewerker in kleinschalige bedrijven, veranderatelier of grote confectiebedrijven weet je er alles van. Je maakt confectiekleding en maatkleding en dat doe je heel zorgvuldig. En met heel veel plezier. Want mode is je passie en de naaimachine is je vriend. Wie weet werk je over tien jaar bij een bekend mode-atelier of een grote ontwerpstudio.

Mode Design 3 (Allround medewerker)

Leerweg: bol Niveau 3 Duur: 3 jaar

Kleding maken is je passie. Je wilt niets liever dan er je werk van maken. Je wilt graag zelfstandig opdrachten uitvoeren in een naaiatelier van kleinschalige bedrijven, veranderateliers of grote confectiebedrijven. Je bent flexibel, creatief en een harde werker. Bovendien vind je het leuk om te leren hoe je patroontekent en verschillende naaitechnieken kunt toepassen. Je leert een ambacht waar je trots op kunt zijn!

Mode Design 4 (Specialist)

Leerweg: bol Niveau 4 Duur: 4 jaar

Mode is je passie. Je wilt niets liever dan er je werk van maken. Je wilt graag je eigen ideeën vertalen in kleding. Je bent flexibel en goed in staat om in een dynamische modewereld te kunnen werken. Bovendien vind je het leuk om te leren hoe je verschillende technieken achter de naaimachine kunt toepassen. Je leert tenslotte een ambacht!

Styling Design 2 (Medewerker productpresentatie)

Leerweg: bol Niveau 2 Duur: 2 jaar

In deze brede opleiding leer je alles over het inrichten van winkels, het maken van etalages en het opzetten van presentaties. Daarnaast leer je hoe je dit promoot door bijvoorbeeld het maken van posters en flyers.!

Styling Design 4 (Ruimtelijk vormgever)

Leerweg: bol Niveau 4 Duur: 4 jaar

Als Stylist/Ruimtelijk Vormgever ben je creatief en veelzijdig. Met gevoel voor en verstand van kleur, trends, materiaal en vormgeving maak je ruimtelijke presentaties voor winkeletalages, beurzen, foto-shoots, voor websites, magazines en social media maar ook voor bijvoorbeeld een film- of televisieset. Van mode tot hardware en van levensmiddelen tot een themafeest, overal maak je spraakmakende presentaties van. Met inlevingsvermogen voor opdrachtgevers weet je toch een persoonlijke stijl te behouden.

Allround medewerker IT systems and devices (Medewerker beheer ICT)

Leerweg: bol Niveau 3 Duur: 3 jaar

Zonder ICT kan geen bedrijf meer draaien. Computers, netwerken, terminals en softwarepaketten moeten geïnstalleerd en onderhouden worden. ICT-medewerkers zijn meestal onderdeel van een grotere ploeg die binnen het bedrijf of de organisatie voor de computers zorgt. Zij installeren software, regelen updates, leggen kabelnetwerken aan en controleren of alles goed werkt.

Content creator (Mediaredactiemedewerker) (nieuw!)

Leerweg: bol Niveau 4 Duur: 3 jaar

Jij maakt een pakkende social media campagne. Het ene moment maak je sfeervolle foto’s voor een Instagrampost. Het andere moment plan je een social media campagne vanachter je laptop. De volgende dag ga je op pad om een vlog te maken. Als content creator zien jouw dagen er nooit hetzelfde uit.

Expert IT systems and devices (ICT-beheerder/ netwerkbeheerder)

Leerweg: bol Niveau 4 Duur: 3 jaar

Je hebt de automatisering van het bedrijf onder controle en er komen nieuwe projecten aan die jij aanstuurt. “Kom maar op”, denk je bij jezelf, want je bent niet bang voor weer een nieuw automatiseringsavontuur. Het bedrijf wordt gehackt en jij blijft rustig, je merkt dat je steeds meer zelfvertrouwen krijgt en neemt de juiste stappen. Je bent goed in automatisering en je bent ook nog eens goed met mensen. Daarom loopt het op rolletjes!

Game / 3D design

Leerweg: bol Niveau 4 Duur: 3 jaar

Als game / 3D designer werk je veel met 2D en 3D-software (Photoshop, Maya, 3dMax, CAD). Je maakt 3D objecten voor games of andere toepassingen zoals simulaties, Virtual Reality en games voor de onderwijs- en medische wereld. Je bent onderdeel van een multidisciplinair team.

Medewerker ICT

Leerweg: bol Niveau 2 Duur: 2 jaar

Zonder ICT kan geen bedrijf meer draaien. Computers, netwerken, terminals en softwarepaketten moeten geïnstalleerd en onderhouden worden. ICT-medewerkers zijn meestal onderdeel van een grotere ploeg die binnen het bedrijf of de organisatie voor de computers zorgt. Zij installeren software, regelen updates, leggen kabelnetwerken aan en controleren of alles goed werkt.

Mediavormgever

Leerweg: bol Niveau 4 Duur: 3 jaar

Een glossy magazine, een nieuwe huisstijl, een trendy webdesign, een animatie of een game. Daar kunnen ze je voor wakker maken. Dat is de wereld van de ontwerper/designer. Jij maakt waar anderen zich aan vergapen!

Software developer (nieuw!)

Leerweg: bbl, bol Niveau 4 Duur: 4 jaar

De wereld digitaliseert in een razend tempo. In vrijwel ieder vakgebied spelen geautomatiseerde systemen een rol. Als software developer houd je je bezig met het ontwikkelen van dergelijke systemen. Met het diploma Software Developer van het Friesland College ben je dan ook klaar voor de toekomst. Zelfstandig werken, eigen verantwoordelijkheid, en individuele leerroutes vormen belangrijke pijlers van de opleiding. Je hebt daardoor de vrijheid om eigen keuzes te maken. Je kunt je bv richten op het ontwikkelen van mobile apps, games, webapplicaties, besturingssystemen, full-stack development, robotica, domotica, plc’s, virtual reality of drone-besturing? Aan jou de keuze. Programmeren staat altijd centraal.

Gespecialiseerd pedagogisch medewerker

Leerweg: bbl, bol Niveau 4 Duur: 3 jaar

Leuke, uitdagende en creatieve activiteiten inzetten bij de begeleiding van kinderen met een achterstand in hun ontwikkeling. Veroorzaakt door bijvoorbeeld gedragsproblemen of een handicap. Dat is naast verzorgen en coördineren een van je belangrijkste taken als gespecialiseerd pedagogisch medewerker. Ook ben je het aanspreekpunt voor ouders, collega’s en andere betrokkenen van kinderen met specifieke begeleidingsvragen.

Onderwijsassistent

Leerweg: bbl, bol Niveau 4 Duur: 3 jaar

Als onderwijsassistent ben je vraagbaak, hulp, ondersteuner en 'maatje' van leerlingen. Dat kan in het basis-, speciaal, voortgezet, middelbaar beroeps- en zelfs in het volwassenenonderwijs. Jij bent flexibel en weet leerlingen op de juiste manier te ondersteunen. Meedoen met de schoolmusical, met groepjes of individuele leerlingen werken... Lesgeven aan een hele klas, organiseren van een sportdag... Het maakt jou allemaal niet uit. Jij hoort immers bij het team en zo zien collega's en leerlingen jou ook.

Pedagogisch medewerker kinderopvang

Leerweg: bbl, bol Niveau 3 Duur: 3 jaar

Een slaperig hoofdje tegen je schouder. Uitgestrekte armpjes van een kind dat blij is om jou weer te zien. Stoere verhalen na schooltijd.... Je komt het tegen in de kinderopvang. Knutselen, zingen, buiten spelen, sporten, koken. Het zijn allemaal activiteiten die jij met de kinderen onderneemt. Bij de kleintjes besteed je ook veel tijd aan verzorging. Jij zorgt ervoor dat de kinderen niks tekort komen.

Acteur

Leerweg: bol Niveau 4 Duur: 3 jaar

De lichten doven, het geroezemoes in de zaal verstomt, je kunt je eigen adrenaline bijna vastpakken … zo graag wil je het podium op. Als acteur of theater-artiest kruip je vol overgave in de huid van de personage die je speelt. Met alle emoties en drama die daarbij horen. Op het podium voel je je thuis.

Event producer (nieuw!)

Leerweg: bol Duur: 3 jaar

Waarom maakt iemand tijd vrij om naar jouw event te gaan. Wat heb jij de bezoeker te bieden? Kortom, wat is het antwoord op de vraag van je bezoeker: What’s in it for me? Dat is de kern van je werk als event producer.

Film & Media (av-specialist)

Leerweg: bol Niveau 4 Duur: 4 jaar

Je bent het creatieve brein achter videoproducties. Je bedenkt verhalen, ontwikkelt concepten, schrijft scripts en maakt storyboards. Je hebt een goed gevoel voor (bewegend) beeld, typografie, storytelling en techniek.

Medewerker Podium- en evenemententechniek

Leerweg: bol Niveau 2 Duur: 2 jaar

Jij bent de kracht achter elke productie. Vervoeren, bouwen en aansluiten van grote producties is afhankelijk van vaardige mensen. Die moeten snel en vakkundig kunnen werken. Je bent in een team verantwoordelijk voor alles wat er achter de schermen gebeurt bij een productie. Zo leer je bijvoorbeeld alle apparatuur en bekabeling kennen en aansluiten. En ook hoe het verwisselen van decors bij theatervoorstellingen gaat.

Muzikant uitvoerend

Leerweg: bol Niveau 4 Duur: 3 jaar

Je speelt muziek, je componeert muziek, je bent muziek. Je geniet van (eigen) improvisaties en solo’s. En je vindt het fantastisch om samen met anderen muziek naar een hoger niveau te spelen. Voor professionele muzikanten is muziek maken meer dan een hobby. Het is een passie die pas stopt als de laatste noot gespeeld is. En dat is vaak diep in de nacht.

Muzikant sounddesign

Leerweg: bol Niveau 4 Duur: 3 jaar

Jouw muzikale creaties zijn overtuigend en klinken naar meer. Je werkt in of voor een muziekstudio. Je bent sound engineer: je plaatst microfoons en regelt de audiotechniek. Je levert een professioneel eindproduct af door opnames te editen, mixen en te masteren. Je leert componeren en arrangeren voor o.a. films, jingles, commercials en gamemuziek.

Podium- en evenemententechnicus niv.3

Leerweg: bol Niveau 3 Duur: 3 jaar

Je ziet ze meestal niet, maar ze zijn de belangrijke schakels tussen de techniek en de uitvoerende artiest. Als podium- en evenemententechnicus bouw en bedien je de geluids- en lichtinstallaties, nodig voor een productie. Of dit nu een eenvoudige spraakset is of een complexe festival-PA. Je werkt in een team en door jouw inzet verlopen producties volgens plan. In de opleiding leer je alles óver de praktijk, en in de praktijk. En vooral wat je nodig hebt om als allrounder aan de slag te kunnen. Je bent veel onderweg om op verschillende locaties de show op te bouwen en in goede banen te leiden.

Podium- en evenemententechnicus niv.4

Leerweg: bol Niveau 4 Duur: 4 jaar

Je werkt als stagemanager samen met artiesten, regisseurs, producenten en technici aan complete producties. Je bent verantwoordelijk voor het geluid- of lichtontwerp en geeft leiding aan een team. Je zorgt ervoor dat alles op rolletjes loopt. Je bent veel onderweg om op verschillende locaties de show op te bouwen en in goede banen te leiden. In deze opleiding krijg je alle mogelijkheden om jouw talenten tot ontwikkeling te brengen.

Impresariaat D’Drive

Het draait bij D’Drive om motivatie en passie! Mensen die een drive hebben en echt ergens voor gaan, hebben een grotere kans succesvol te zijn. Bij D’Drive gaan we met onze studenten op zoek naar hun drive en helpen hen ontdekken waar ze goed in zijn. Opdrachten vanuit de praktijk komen binnen bij het Impresariaat.

Opleidingslocaties

Leeuwarden

Julianalaan 97
FC-Campus, gebouw Triangel, Julianalaan 97, Leeuwarden

Leeuwarden

Ruiterskwartier 41
Neushoorn, Ruiterskwartier 41, Leeuwarden

Heerenveen

Abe Lenstra boulevard 29
Sportstad, Abe Lenstra boulevard 29, Heerenveen