Zwemmen | Friesland College

CIOS Zwemmen, specialisatie van de uitstroomrichting Trainer/coach
Je bent op z'n best als je een flinke duik in het zwembad kunt nemen. Daar voel jij je als een vis in het water. Het liefst wil je hier je baan van maken. Als trainer/coach Zwemmen ben jij de specialist op het gebied van zwemonderwijs , aqua-activiteiten en wedstrijdzwemmen. Wil jij je enthousiasme voor de zwemsport meenemen in je toekomstige baan? Neem dan je plaats in op het startblok en meld je aan voor de specialisatie CIOS Zwemmen!

Lees de verhalen van onze oud-studenten

 

 

 

 

 

 

 

De specialisatie Zwemmen
Als je, na je oriëntatieperiode aan het begin van je CIOS-opleiding, hebt gekozen voor de uitstroomrichting Trainer/coach en de specialisatie Zwemmen, dan richt jij je in het verdere verloop van je opleiding op alle disciplines binnen de zwemwereld zoals:

  • toezichthouder zwembaden
  • zwemonderwijzer
  • sportleider aqua-activiteiten
  • trainer 2 en 3 (wedstrijdzwemmen of waterpolo)

Je leert lesgeven aan verschillende doelgroepen, in diverse zwembaden en bij sportverenigingen, maar bijvoorbeeld ook in (sport)scholen. Je krijgt niet alleen les in eigen vaardigheid, maar verdiept je onder andere ook in de leereenheden 'Lesgeven' en 'Organiseren van activiteiten' als wedstrijden en evenementen. Ook verken je de mogelijkheden binnen de werkvelden in de zwembranche.

De praktijk
Praktijk speelt een grote rol in je opleiding. Dit doe je door het oefenen van eigen vaardigheid, het geven van lessen en via stagelopen. Daarnaast ga je aan de slag met diverse opdrachten. Zo organiseer je zwemkampen en zwemwedstrijden. Je ontwikkelt en organiseert nieuwe activiteiten. Je hebt vanaf het tweede jaar 8 tot 16 uur stage per week bij diverse zwembaden, zwemverenigingen en bij het Leerbedrijf van Sportstad Heerenveen. Je stage wordt georganiseerd in nauwe samenspraak tussen school en het werkveld. Waar mogelijk nemen we uiteraard de voorkeuren van jou als student mee. Stageplekken zijn altijd afhankelijk van de beschikbaarheid en bereidwilligheid in het werkveld. 

Duur
De totale opleiding op niveau 4 duurt 3 jaar. Hierna kun je nog kiezen voor de CIOS Masterclass.

Extra kosten
Naast het wettelijk verplicht schoolgeld en de extra kosten die je betaalt voor de opleiding Trainer/coach, moet je voor de specialisatie Zwemmen rekening houden met een bedrag van € 70 voor specifieke boeken en examens. Nieuw is het gebruik van een digitale werkomgeving voor de cursus Zwemonderwijzer. Deze is tot stand gekomen door onze samenwerking met Propulztp en uitgeverij Q-cast.

Beroepsperspectief
Over het algemeen is het beroepsperspectief in de zwembranche goed tot zeer goed.

Zwemles voor iedereen toegankelijk
een eigen Zwemschool door samenwerking Sportstad en CIOS

Kleinere groepen, zwemlessen aanbieden tegen lagere tarieven en een leerzame ervaring voor studenten: dat zijn de belangrijkste argumenten voor de samenwerking tussen het CIOS en Sportstad Heerenveen.

In het kader van deze samenwerking geven studenten van CIOS trainer/coach Zwemmen, de leereenheid Zwemonderwijzer en de cursisten van CIOS Contract zwemlessen aan kinderen uit de regio. Hiervoor hebben we onze eigen Zwemschool opgestart. Door de inzet van de CIOS’ers kan Sportstad lagere tarieven rekenen voor de zwemlessen. Zo zijn de lessen voor iedereen toegankelijk, ook voor gezinnen met een wat lager inkomen of een uitkering. De CIOS-studenten en -cursisten worden begeleid door een praktijkexpert van Sportstad en een docent van het CIOS.

Informatie
Rob Berg
088 - 060 - 33 19
r.t.berg@fcroc.nl

Belangstelling?
Heb je belangstelling voor deze specialisatie? Meld je dan aan voor CIOS Sport- en bewegingscoördinator, Trainer/coach. Tijdens de intake bespreken we met jou de mogelijkheden.