Watersport | Friesland College

Waar water is daar ben jij! Je speelt met de wind, zet je zeilen in de juiste stand voor de beste koers. Je zoekt de hoogste golf uit voor een nieuwe sprong met je kiteboard. Kortom, jij bent een echte watersportfanaat. Niet bang om nat en koud te worden. En daarnaast ken je als geen ander de regels op het water. Jouw passie voor varen overbrengen op anderen, dat is wat jij het liefste doet. Het kan, bij CIOS Watersport. Ga overstag en meld je aan!

Theorie
Je krijgt in deze specialisatie te maken met algemene vakken zoals Nederlands, een vreemde taal, sport & gedrag, Medic First Aid en Zwemmend Redden. Daarnaast heb je algemene vakken die we bij CIOS Watersport 'watersportgericht' aanbieden. Dit geldt voor didactiek (lesgeven), trainingskunde en management. En je krijgt specifieke watersportvakken:
• CWO theorie én praktijk
• Rescue
• Basis Wedstrijd Organisatie
• Vaarbewijs
• Marifonie
De theorievakken doen we zoveel mogelijk in de winterperiode. Dan ben je dus de meeste dagen op school bij het CIOS in Heerenveen.

Bezig zijn met (water)sport
We zijn regelmatig op pad voor excursies en oriëntatie in het werkveld van de watersport. Ook besteden we veel tijd op en om het water. Om zelf (nog) beter te leren varen, instructie te geven, een evenement te organiseren of om een project te leiden. We zijn vaak op het Sneekermeer of bij een vaarschool. Voor verdieping of verbreding kies je uit extra activiteiten als kajuitboot varen en kitesurfen.

In het tweede én derde jaar kies je, naast de richting Watersport, bij het CIOS een klein profiel. Dit is een extra sportrichting waar je één dag in de week mee bezig bent. Je gaat hiervoor ook op stage. Klein profielen die goed aansluiten bij Watersport zijn onder andere Buitensport, Duiken en Snowsport. We raden je aan om in ieder geval één van deze profielen te kiezen. Omdat je met de klein profielen een bredere CIOS-opleiding doet, heb je na je opleiding meer kans op werk en ben je breder inzetbaar.

Stage
In de watersport ben je aan het werk als andere mensen weekend, vrije tijd of vakantie hebben. De stages vinden dan ook in die perioden plaats. Natuurlijk houden we ons aan het aantal vrije dagen waar je recht op hebt, maar dat zijn niet altijd de dagen van de reguliere schoolvakanties! De eerste stage is bij een CWO-vaarschool waar CIOS Watersport mee samenwerkt . Voor kitesurfen  ga je naar een bedrijf wat is aangesloten bij het Watersportverbond. Is de eerste stage goed verlopen, dan mag de tweede stage in het buitenland plaatsvinden. Ook daar werken we samen met een aantal bedrijven, voornamelijk op Curaçao en Gran Canaria. Je stage wordt georganiseerd in nauwe samenspraak tussen school en het werkveld. Waar mogelijk nemen we uiteraard de voorkeuren van jou als student mee. Stageplekken zijn altijd afhankelijk van de beschikbaarheid en bereidwilligheid in het werkveld. 

Extra kosten
Per cursusjaar betaal je het wettelijk verplicht schoolgeld. Daarnaast zijn de extra kosten bij Watersport ongeveer € 300 per jaar voor onder andere readers, kopieerwerk, huur extra materiaal en trainingsweken. Ook moet je beschikken over een zeilpak, zwemvest, wetsuit en surflaarsjes. Deze kun je, als je ze niet hebt, via CIOS Watersport met korting aanschaffen. Voor de sportkeuring aan het begin van je opleiding betaal je ± € 100. Daarnaast moet je rekening houden met reiskosten.

Informatie
Ingeborg Posthuma
06 - 53 38 85 30
i.posthuma@fcroc.nl

Heb je belangstelling voor deze specialisatie? Meld je dan aan voor CIOS Sport- en bewegingscoördinator, Trainer/coach. Tijdens de intake bespreken we dan de mogelijkheden.