Voetbal | Friesland College

Voetbal, de meest bedreven sport in Nederland!
Is jouw favoriete sport voetballen? Wil je graag trainingen verzorgen, teams begeleiden en coache? Bereid je dan voor op een toekomst in een werkveld vol beweging via de specialisatie Trainer/Coach Voetbal in Heerenveen. Dus waar wacht je op: maak werk van je voetbal-passie en meld je aan!

In de specialisatie CIOS Voetbal maak je kennis met alle aspecten van het voetballen. Je leert lesgeven aan verschillende groepen en je werkt aan je eigen vaardigheid, je organiseert activiteiten en je coacht teams. Bij voetbalverenigingen maak je deel uit van een grote voetbalfamilie! En daarnaast oefen je veel op het voetbalveld. Je verdiept je in de achtergronden en theorie van het voetballen. Zo krijg je ook te maken met vakken als trainingskunde, basismanagement, sport & gedrag en didactiek. Verder werk je aan lesgeven/training geven aan kleine kinderen, ook aan bijzondere groepen. En oefen je in het coachen en beïnvloeden van een team gedurende een heel seizoen.

De opleiding
Je start je opleiding bij het CIOS in de Basisfase. Hierin oriënteer jij je op het werkveld en op de mogelijke uitstroomrichtingen. In die fase worden je kwaliteiten gescreend door docenten en jezelf. Je komt ook in contact met het voetballen, in de stage en in een paar lessen. Als je gekozen hebt voor het uitstroomprofiel Trainer/coach en de specialisatie Voetbal, dan verdiep jij je verder in theorie en praktijk en ervaar je de vele mogelijkheden om mensen te beïnvloeden.

Daarnaast kom je ook in de situatie waarin je:

  • ondersteuning biedt bij sportevenementen, schoolvoetbaltoernooien
  • clinics verzorgt bij een voetbalclub
  • toernooien en projecten organiseert
  • ouderavonden organiseert
  • trainers begeleidt
  • trainingen en wedstrijden voorbereidt, geeft en evalueert
  • samenwerkt en overlegt met andere trainers/coaches en hoofdopleidingen
  • bestuurlijke functies uitvoert.

Stage in het betaald voetbal of bij top-amateurverenigingen
Vanaf het moment dat je stage gaat lopen, zijn wij in de gelegenheid je een stage en leerrijke omgeving aan te bieden bij óf een Betaald Voetbal Organisatie (BVO, hieraan zijn selectiecriteria verbonden), óf bij een top-amateurvereniging. Belangrijk is dat de stage wordt georganiseerd vanuit het CIOS Heerenveen. We hebben natuurlijk goede contacten met sc. Heerenveen, maar er bestaat ook de mogelijkheid om bij sc. Cambuur of andere BVO’s stage te lopen. Clubs als v.v. Heerenveen, v.v. Heerenveense Boys, LAC Frisia, Olde Veste ’54, Drachtster Boys, Be Quick Groningen, FVC, Blauw Wit ’34 en Sneek Wit Zwart bieden een prima omgeving om je te ontwikkelen. Je stage wordt georganiseerd in nauwe samenspraak tussen school en het werkveld. Waar mogelijk nemen we uiteraard de voorkeuren van jou als student mee. Stageplekken zijn altijd afhankelijk van de beschikbaarheid en bereidwilligheid in het werkveld. 

Na de opleiding
Met het CIOS-diploma Trainer/Coach 4 kun je onder andere terecht bij de KNVB en sportverenigingen. Wil je doorleren? Dan kun je doorstromen naar een HBO -opleiding als ALO, Fysiotherapie of de Lerarenopleiding.

Extra kosten
Per cursusjaar betaal je het wettelijk verplicht schoolgeld. Daarnaast heb je in het eerste jaar extra kosten voor onder andere boeken en een CIOS-kledingpakket (schooljaar 2013-2014 Adidas). Vanaf het moment dat je in TC Voetbal komt zijn er bijkomende kosten voor boeken, kamp (begin schooljaar), bezoeken BVO en presentaties gasten (trainers, coaches en andere experts).

Samenwerking met KNVB
Er bestaat al 30 jaar een goede samenwerking tussen het CIOS en de KNVB. Zo kun je als student via CIOS Heerenveen, afhankelijk van je prestaties en resultaten, een extra diploma van de KNVB halen, bijvoorbeeld het pupillen- /juniorencertificaat, TC3-Jeugd/UEFA C of TC 2/UEFA B. Ook als contractant kun je deze opleidingen volgen. Meer lezen over CIOS Contractonderwijs >>.

Informatie
Han  Wonink
h.wonink@fcroc.nl

Belangstelling?
Heb je belangstelling voor deze specialisatie? Meld je dan aan voor CIOS Sport- en bewegingscoördinator, Trainer/coach. Tijdens de intake bespreken we dan de mogelijkheden.