Turnen | Friesland College

MAAK WERK VAN JE TURNPASSIE!
Is jouw favoriete sport turnen, trampoline springen, bewegen op muziek of acrogym? Wil je daar graag je werk van maken? Bereid je dan voor op een toekomst in een werkveld vol beweging via de mbo-opleiding CIOS Turnen in Heerenveen. Dus waar wacht je op: maak werk van je turnpassie en meld je aan!

CIOS Turnen
In het profiel CIOS Turnen maak je kennis met alle aspecten van het turnen. Je leert lesgeven aan verschillende groepen en je werkt aan je eigen vaardigheid in de moderne sportaccommodatie van Sportstad Heerenveen. Dit doe je niet alleen op het gebied van turnen, maar ook in aerobics, fitness, zwemmen en bewegingsrecreatie. Je verdiept je in de  achtergronden en theorie van het turnen. Zo krijg je te maken met vakken als trainingskunde, management, sport & gedrag, didactiek en pedagogiek. Verder werk je van leren assisteren, naar leren lesgeven en leren coachen.

Leerbedrijf Sportstad
CIOS Turnen is geïntegreerd in het opleidingscluster van Sportstad Heerenveen. Theorie en praktijk lopen hierdoor het hele schooljaar naast elkaar. Gemiddeld heb je tien uur les per week en veertien uur stage. Praktijkervaring doe je hier op door stage te lopen bij gymnastiek- en turnverenigingen en door het organiseren van projecten en clinics voor het bedrijfsleven. Je kunt te maken krijgen met de volgende taken:
• turn(st)ers begeleiden en trainers assisteren
• turnlessen voorbereiden, geven en evalueren
• organiseren, coördineren van verschillende kleine en grote projecten en wedstrijden
• beheren van veiligheid en hygiëne in de turnhal
• samenwerken en overleggen met turnhalpersoneel en trainers
• uitvoeren van bestuurlijke functies.

Stage in USA, Canada en op Aruba
Vanaf het tweede studiejaar heb je de mogelijkheid om in het buitenland stage te lopen. Er zijn onder andere plaatsen beschikbaar op Aruba, in Canada en in de USA, waar je gedurende 3 maanden veel ervaring kunt opdoen. Je stage wordt georganiseerd in nauwe samenspraak tussen school en het werkveld. Waar mogelijk nemen we uiteraard de voorkeuren van jou als student mee. Stageplekken zijn altijd afhankelijk van de beschikbaarheid en bereidwilligheid in het werkveld. 

Na de opleiding
Met het CIOS-diploma Trainer/coach kun je onder andere terecht bij de KNGU en sportverenigingen of trainer/coach worden bij topturners. Daarnaast ben je ook manager op het brede gebied van de (turn)sport. Je organiseert onder andere evenementen, turnkampen, demonstraties, wedstrijden en clinics. Wil je doorleren? Dan kun je doorstromen naar een hbo-opleiding als ALO, Fysiotherapie of de Lerarenopleiding.

Heb je belangstelling voor deze specialisatie? Meld je dan aan voor CIOS Sport- en bewegingscoördinator, Trainer/coach. Tijdens de intake bespreken we dan de mogelijkheden.