Sportcoördinator uniformberoepen (SCUB) | Friesland College

Sportcoördinator Geüniformeerde Beroepen
Ben jij een goede allround sporter en zit je fysiek goed in elkaar? Durf jij als sportinstructeur de leiding te nemen over (aankomend) medewerkers van beveiligingsbedrijven, bij politie, defensie, justitie of brandweer? En loop je zelf ook warm voor onderwerpen als zelfverdediging, buitensport of conditietraining?
Neem dan nu de leiding over je eigen toekomst en meld je aan bij de sportieve mbo-opleiding CIOS SCUB. Bereid je voor op een baan als sportcoördinator geüniformeerde beroepen in deze uitdagende en afwisselende sector.

Om veiligheidsredenen kun je de specialisatie CIOS SCUB alleen volgen als je geen aantekening hebt bij Justitie en geen strafblad hebt.

De specialisatie Sportcoördinator Geüniformeerde Beroepen (SCUB)
Als je, na je oriëntatieperiode aan het begin van je CIOS-opleiding, hebt gekozen voor de uitstroomrichting Trainer/coach en de specialisatie SCUB, dan verdiep jij je verder in het brede werkveld van de geüniformeerde beroepen. Dit doe je door werkveldbezoeken en door het uitvoeren van diverse prestaties binnen dat werkveld. Hierbij kun je denken aan:

  • ondersteuning bij sportevenementen, zoals politiesportdag, landmachtdagen, luchtmachtdagen
  • verzorgen van clinics
  • organiseren van sportdagen
  • verzorgen van verzet tijdens ME-trainingen
  • opbouwen parcours t.b.v. survivalruns

Op school besteden we veel aandacht aan je beroepshouding en aan basisvaardigheden in les- en leidinggeven. Je traint je eigen vaardigheid. Je krijgt ook algemene vakken als trainingskunde, didactiek en taal. Je leert lesgeven binnen diverse disciplines, zoals aanhouding, zelfverdediging, outdoorsporten, fitness, conditietraining, spelsporten en zwemmen. Tijdens diverse kampen, zoals Ardennenkamp, Defensiekamp en een Wintersportkamp werk je aan je vaardigheden als sportinstructeur. Daarnaast organiseer je veel evenementen, toernooien en andere activiteiten.

Stage
Je eerste stage vindt meestal plaats bij een vereniging voor spel- of zelfverdediging. Je volgende stages doe je in het brede werkveld van de uniformberoepen, waar jij je ontwikkelt tot sportcoördinator. Denk daarbij aan politie, defensie of luchtmacht, maar ook aan een stage bij een SDV-school. Je stage in fase 2 en 3 wordt georganiseerd in nauwe samenspraak tussen school en het werkveld. Waar mogelijk nemen we uiteraard de voorkeuren van jou als student mee. Stageplekken zijn altijd afhankelijk van de beschikbaarheid en bereidwilligheid in het werkveld. In het tweede en derde schooljaar ben je het hele jaar 3 dagen op school en 2 dagen op stage.

Extra kosten
Naast het wettelijk verplicht schoolgeld en de extra kosten die je betaalt voor de opleiding Trainer/coach, moet je voor de specialisatie SCUB vanaf het tweede jaar rekening houden met extra kosten per jaar. Tijdens de intake vertellen we je wat die kosten op dat moment zijn en voor welke activiteiten en/of middelen we ze inzetten.  

Belangstelling?
Heb je belangstelling voor deze specialisatie? Meld je dan aan voor CIOS Sport- en bewegingscoördinator, Trainer/coach. Tijdens de intake bespreken we dan met jou de mogelijkheden.