IJs- en skatesporten | Friesland College

Specialisatie van de uitstroomrichting Coördinator sportinstructie, training & coaching

Ben jij sportief, hou je van schaatsen, skeeleren en wil je later aan de slag in de wereld van schaatsen of skeeleren? Dan is de specialisatie IJs- & Skatesport echt iets voor jou! Deze praktijkgerichte opleiding bereidt je voor op een functie in het werkveld van de ijs- en skatesporten. En dat werkveld is breder dan je zou denken! Zo kun je KNSB-erkende trainersdiploma’s halen voor diverse disciplines en als trainer aan de slag. Dit binnen het langebaanschaatsen, marathon, shorttrack, inline, kunstschaatsen en zelfs ijshockey. Of je organiseert en draait mee met grote (internationale) evenementen. De opleiding wordt vormgegeven binnen de uitdagende omgeving van Thialf in Heerenveen en de Elfstedenhal in Leeuwarden en de inline-piste van sportstad Heerenveen. 

De specialisatie IJs- en skatesporten volledig in de praktijkroute
De specialisatie IJs-en skatesport vindt plaats in de praktijkroute. Je volgt je onderwijs en de praktijk binnen het bedrijf (Thialf, Elfstedenhal, sportstad Heerenveen). Je bent zowel op het land als op het ijs te vinden. Je organiseert evenementen, kampen en schaatswedstrijden en verzorgt trainingen aan diverse doelgroepen. Je leert lesgeven en trainingsplanningen maken voor verschillende groepen, bijvoorbeeld op een school, bij een vereniging, bij een professionele schaats- of skeelerschool, bij een gewest of bij een professioneel team. Vanzelfsprekend is eigen vaardigheid een vast onderdeel van je opleiding. Je moet dan naast langebaan schaatsen, shorttrack en inline denken aan ijshockey, kunstschaatsen, curling, coördinatie, droogtraining en krachttraining.

De studentengroep bestaat uit een gemêleerd gezelschap: van verenigings- en clubmensen tot topsporters uit Jong Oranje. Deze mix van achtergronden en ervaring maakt dit tot een boeiende specialisatie en garandeert een unieke opleiding waarvan er maar één is in de hele wereld!

Naar het buitenland
In het tweede en derde jaar heb je de kans om een deel van je opleiding in het buitenland te laten plaatsvinden.

Diploma en dan …
Met je CIOS-diploma kun je schaatstrainer, skate-instructeur of manager ijs- en skatesport worden van recreatieve schaatsers en van topsporters. Je kunt zowel in binnen- als buitenland vele kanten op. Afgestudeerde studenten vinden vrijwel altijd een baan binnen het werkveld! Bovendien zijn er prima doorstroommogelijkheden naar diverse hbo-opleidingen.

Duur
De totale opleiding op niveau 4 duurt 3 jaar. Hierna kun je nog kiezen voor de CIOS Masterclass.

Extra kosten
Naast het wettelijk verplicht schoolgeld en de extra kosten die je betaalt voor de opleiding Trainer/coach, moet je voor de specialisatie IJs- en skatesporten rekening houden met een bedrag van ongeveer € 250 voor specifieke kleding, lesmateriaal en examens.

Informatie
Arjen Wolters
088 - 060 34 00
a.wolters@fcroc.nl