Buitensport | Friesland College

Begeleider buitensportactiviteiten
Buitensportinstructeur


Ben jij actief, een echt buitenmens en wil je graag werken met verschillende doelgroepen in de outdoorsector? Durf jij als buitensportinstructeur de leiding te nemen tijdens uitdagende buitensportactiviteiten? Word jij enthousiast van sporten als kajakvaren, sportklimmen, atb-en, boogschieten en of survivalrun? En wil je graag andere mensen enthousiast maken voor deze sporten?

Neem dan nu de leiding over je eigen toekomst en meld je aan voor de sportieve specialisatie CIOS BUITENSPORT. Bereid jezelf voor op een baan binnen de outdoorbranche in binnen of buitenland.

De specialisatie CIOS BUITENSPORT
Als je, na je oriëntatieperiode aan het begin van je CIOS-opleiding, hebt gekozen voor de uitstroomrichting Trainer/coach en de specialisatie BUITENSPORT, dan verdiep jij jezelf verder in het werkveld van de OUTDOOR. Dit doe je door werkveldbezoeken en door het uitvoeren van diverse prestaties binnen dat werkveld. Hierbij kun je denken aan:

  • ondersteuning bij buitensportevenementen en buitensportactiviteiten
  • verzorgen van buitensportlessen/trainingen binnen en buiten het CIOS
  • organiseren van buitensportevenementen
  • verzorgen van workshops
  • meehelpen met het opbouwen hindernissen bij survivalruns.

Op school besteden we veel aandacht aan je beroepshouding en aan basisvaardigheden in les- en leidinggeven. Uiteraard train je ook je eigen vaardigheid. Je krijgt algemene vakken als trainingskunde, didactiek en taal. Je leert lesgeven binnen diverse disciplines, zoals vlakwatervaren, wildwatervaren, sportklimmen, boogschieten, oriëntatietechnieken, highropes, teambuilding en mountainbiken. Tijdens diverse opleidingsdagen in binnen- en buitenland werk je aan je vaardigheden als buitensportinstructeur. Daarnaast organiseer je veel evenementen, workshops en andere activiteiten.

Stage
Je stage loop je bij gerenommeerde buitensportbedrijven in binnen- of buitenland. Dit doe je in de periode van juni t/m augustus. Je stage wordt georganiseerd in nauwe samenspraak tussen school en het werkveld. Waar mogelijk nemen we uiteraard de voorkeuren van jou als student mee. Stageplekken zijn altijd afhankelijk van de beschikbaarheid en bereidwilligheid in het werkveld. 

Extra kosten
Naast het wettelijk verplicht schoolgeld en de extra kosten die je betaalt voor de opleiding Trainer/coach, moet je voor de specialisatie Buitensport vanaf het  eerste jaar rekening houden met € 700 extra per jaar. Een deel van de opleiding vindt plaats in Zuid-Frankrijk en Duitsland, waar wij trainingen verzorgen voor raften, sportklimmen, kajakvaren, hiken, speleo en canyoning.

Belangstelling?
Heb je belangstelling voor deze specialisatie? Meld je dan aan voor CIOS Sport- en bewegingscoördinator, Trainer/coach. Tijdens de intake bespreken we de mogelijkheden met je.