Dienstverlener Sport & Recreatie 2 | Friesland College

Werken als sporthalbeheerder of recreatiemedewerker
Als dienstverlener Sport & Recreatie kun jij terecht in de afwisselende en veelzijdige sport- en recreatiesector. Hier ben je breed inzetbaar. Je bent aanspreekpunt voor bezoekers, voert eenvoudige onderhoudswerkzaamheden uit en zet materiaal klaar. Jij zorgt ervoor dat alles piekfijn in orde is! Je kunt onder andere aan het werk in een sporthal, outdoor, op een camping, bij een watersportbedrijf of in een zwembad. Lijkt dit je leuk? Dan ben je welkom bij de CIOS-opleiding Dienstverlener Sport & Recreatie!

De opleiding
Je start met een introductieperiode. Daarin leer je medestudenten, docenten en de school kennen. Je opleiding is opgebouwd uit verschillende onderdelen.

Theorie
Je krijgt te maken met theorie over:

  • gastheerschap
  • facilitaire diensten
  • samenwerken
  • taal en rekenen
  • sociale vorming

De theorie is altijd gekoppeld aan voorbeelden uit de (sport)praktijk

Coaching
Je hebt gedurende de opleiding een eigen coach die je begeleidt bij je studieloopbaan. Je bespreekt met hem of haar wat je wilt en wat je kunt met je opleiding. Coaching vindt zowel individueel als groepsgewijs plaats.

Praktijk
Je leert heel veel in de praktijk. Je doet praktijkervaring op binnen en buiten de school, bijvoorbeeld in de sporthallen van BV Sport in Leeuwarden en Sportstad in Heerenveen, maar ook in het sportcomplex van Thialf, bij een vakantiepark of bij een vereniging.

Sport
Natuurlijk ben je ook sportief bezig. Je krijgt te maken met sport en spel, zoals zwemmen, klimmen, schaatsen, volleybal, voetbal en tennis.

Keuzedelen
In je opleiding volg je, naast het vaste basisprogramma, ook keuzedelen. Hiermee doe je ook op andere terreinen kennis en ervaring op. Je kiest zelf voor de onderwerpen die voor jou van belang zijn. Met keuzedelen verdiep jij je verder in bepaalde onderwerpen, kun je je opleiding verbreden of bereid jij je voor op doorstroom naar niveau 3.

In Leeuwarden en Heerenveen
Bij voldoende belangstelling wordt deze opleiding zowel in Leeuwarden als in Heerenveen aangeboden.

Duur opleiding
De opleiding Medewerker Sport & Recreatie is een tweejarige opleiding. Wil je en kun je daarna doorstromen naar niveau 3, dan is versnellen soms een mogelijkheid. Het docententeam beslist hierover aan de hand van je resultaten en studiehouding.

Toelating
Voor deze opleiding heb je minimaal een diploma vmbo-basis nodig. Met de juiste vooropleiding ben jij welkom bij CIOS Heerenveen Leeuwarden. In het intakegesprek krijg je een goed beeld van de opleiding en krijgen wij een (eerste) beeld van jou. De intake is niet bepalend voor je toelating.

Extra kosten
Per studiejaar betaal je het wettelijk verplicht schoolgeld. Daarnaast krijg je in het eerste jaar te maken met extra kosten voor onder andere boeken, een kledingpakket en een sportkeuring. Verderop in je opleiding heb je, afhankelijk van welke richting je kiest, nog extra kosten voor excursies en kampen en moet je rekening houden met reiskosten. Kijk hier voor meer info over de extra kosten.