Aan het werk: het brede werkveld van de sport | Friesland College

Als je denkt aan sport, dan heb je al snel het beeld van wedstrijd- en topsport voor ogen. Maar het is veel breder dan dat. Hieronder een overzicht van het werkveld waar je met je CIOS-opleiding terecht kunt.

Sport en ontwikkeling
Hoe help je mensen via sport bij hun motorische of persoonlijke ontwikkeling. Dat is de centrale vraag waar het bij sport en ontwikkeling om gaat. In je werk hou jij je bezig met onderwerpen als aangepast sporten, weerbaarheid en sport- en spelvormen die samenwerking stimuleren. Je kunt terecht bij sportverenigingen, revalidatiecentra, fitnesscentra of zwembaden. Maar denk ook aan werken in de gevangenis of in het sociaal cultureel werk.


Sport en gezondheid
In het werkveld Sport en gezondheid help je mensen bij het in stand houden of verbeteren van de gezondheid. Veel en verantwoord bewegen, gezonde voeding en gedragsver­andering, dat zijn de onderwerpen waar jij je vooral mee bezighoudt. Als lifestyle-adviseur bijvoorbeeld, als personal trainer, als hardlooptrainer of als begeleider in een fitnesscentrum.

Georganiseerde sporten
Wedstrijdsport, sporten om records te verbreken. Daar denk je aan bij georganiseerde sporten. Wil je hierin aan de slag, dan bestaat je werk vooral uit training geven, motiveren, stimuleren en coachen van sporters. Je brengt je eigen kennis, ervaring en technieken over op anderen, zodat zij hun sportvaardigheid verbeteren. Je kunt aan het werk bij onder andere sportverenigingen en sportbonden of, met de richting SCUB, bijvoorbeeld bij politie of defensie.

Sport en vrije tijd
Een toernooi organiseren op een camping, meedraaien in de organisatie van een groot sportevenement. Binnen Sport en vrije tijd zorg jij ervoor dat alles gesmeerd loopt. En dan niet alleen voor de sporters, maar ook voor toeschouwers. Sportief zijn en marktgericht denken. Daar gaat het om in jouw werk. Bij commerciële sport(evenementen)organisaties, bij recreatiecentra of reisorganisaties zijn ze blij met jouw inbreng.