Ben jij sportinstructeur bij politie, defensie, justitie of brandweer?

Ben jij een goede allround sporter en zit je fysiek goed in elkaar? Durf jij als sportinstructeur de leiding te nemen over (aankomend) medewerkers van beveiligingsbedrijven? En loop je zelf ook warm voor onderwerpen als zelfverdediging, buitensport of conditietraining? Dan is de specialisatie SCUB (Sportcoördinator uniformberoepen) iets voor jou!

Als je, na het eerste jaar van je CIOS-opleiding, hebt gekozen voor de uitstroomrichting Trainer/coach en de specialisatie SCUB, dan verdiep jij je verder in het brede werkveld van de geüniformeerde beroepen. Dit doe je door werkveldbezoeken en door het uitvoeren van diverse prestaties binnen dat werkveld. Hierbij kun je denken aan:

  • ondersteuning bij sportevenementen, zoals politiesportdag, landmachtdagen, luchtmachtdagen
  • verzorgen van clinics
  • organiseren van sportdagen
  • verzorgen van verzet tijdens ME-trainingen
  • opbouwen parcours t.b.v. survivalruns

Op school besteden we veel aandacht aan je beroepshouding en aan basisvaardigheden in les- en leidinggeven. Je traint je eigen vaardigheid. Je krijgt ook algemene vakken als trainingskunde, didactiek en taal. Je leert lesgeven binnen diverse disciplines, zoals aanhouding, zelfverdediging, outdoorsporten, fitness, conditietraining, spelsporten en zwemmen. Tijdens diverse kampen, zoals Ardennenkamp, Defensiekamp en een Wintersportkamp werk je aan je vaardigheden als sportinstructeur. Daarnaast organiseer je veel evenementen, toernooien en andere activiteiten.

Stage
Je eerste stage vindt meestal plaats bij een vereniging voor spel- of zelfverdediging. Je volgende stages doe je in het brede werkveld van de uniformberoepen, waar jij je ontwikkelt tot sportcoördinator. Denk daarbij aan politie, defensie of luchtmacht, maar ook aan een stage bij een SDV-school. Je stage in fase 2 en 3 wordt georganiseerd in nauwe samenspraak tussen school en het werkveld. Waar mogelijk nemen we uiteraard de voorkeuren van jou als student mee. Stageplekken zijn altijd afhankelijk van de beschikbaarheid en bereidwilligheid in het werkveld. In het tweede en derde schooljaar ben je het hele jaar 3 dagen op school en 2 dagen op stage.

Om veiligheidsredenen kun je de specialisatie CIOS SCUB alleen volgen als je geen aantekening hebt bij Justitie en geen strafblad hebt.