Maak werk van je turnpassie!

Is jouw favoriete sport turnen, trampoline springen of acrogym? Wil je daar graag (een deel van) je werk van maken? Bereid je dan voor op een toekomst in een werkveld vol turnen via de mbo-opleiding CIOS Turnen in Heerenveen.

Als je, na je oriëntatieperiode aan het begin van je CIOS-opleiding, hebt gekozen voor de uitstroomrichting “Coördinator sportinstructie, trainer/coach” en de specialisatie Turnen, maak je kennis met allerlei aspecten van het turnen. Je leert lesgeven aan verschillende groepen en je werkt aan je eigen vaardigheid in het “Epke Zonderland Turncentrum” van Sportstad Heerenveen. Je verdiept je in de achtergronden en theorie van het turnen. Zo krijg je te maken met vakken als trainingskunde, management, sport & gedrag, methodiek, didactiek en pedagogiek. Verder werk je van leren assisteren, naar leren lesgeven en leren coachen. Tegelijkertijd met het volgen van je CIOS-opleiding kun je tevens de KNGU-diploma’s behalen (GL2, GL3, TC3, TC4).

Werkveldpartners Sportstad Heerenveen
De opleiding CIOS Turnen wordt verzorgd door docenten en turntrainers van verschillende werkveldpartners binnen Sportstad Heerenveen: bijv. vanuit het nationaal en regionaal trainingscentrum van de KNGU, Topsport Noord en de Heerenveense gymnastiekverenigingen. Theorie en praktijk lopen hierdoor het hele schooljaar naast elkaar. Gemiddeld heb je 18 uur les per week, waarvan minimaal 3 uur per week specialisatie Turnen. Daarnaast doe je ongeveer 12 uur stage per week. De stage wordt zoveel mogelijk afgestemd op je lesrooster en doe je bij de genoemde werkveldpartners. Je kunt dan te maken krijgen met de volgende taken:

  • turn(st)ers begeleiden en trainers assisteren
  • turnlessen voorbereiden, geven en evalueren
  • organiseren, coördineren van verschillende kleine en grote projecten en wedstrijden
  • beheren van veiligheid en hygiëne in de turnhal
  • samenwerken en overleggen met turnhalpersoneel en trainer
  • uitvoeren van bestuurlijke functies

Voor vragen en/of meer informatie kun je contact opnemen met: Ronald den Heijer, 06-23221975, r.den.heijer@fcroc.nl