BBL | Friesland College

De beroepsbegeleidende leerweg (BBL) is een combinatie van werken en leren. Je werkt vaak vier dagen per week in een erkend leerbedrijf en gaat hierbij een dag of twee avonden naar het Friesland College. Je moet met je diploma immers het hele pakket aan kennis en vaardigheden hebben om met vertrouwen de arbeidsmarkt op te gaan of nog door te studeren, op een hoger niveau in het mbo óf in het hbo. We hebben BBL op niveaus 2, 3 en 4.    


In die lessen leer je van alles over je vak. Hiernaast heb je algemene vakken als Nederlands en rekenen, zoals iedereen in het mbo. Bovendien kun je op het Friesland College kiezen uit een ruim aanbod aan keuzedelen, om je vakkennis nog stevig te verdiepen óf juist iets heel anders te leren. Leidinggeven bijvoorbeeld, ondernemen of Spaans...

Niet in alle opleidingen binnen het Friesland College kun je een BBL-route volgen. Je vindt ze vooral in de techniek, waaronder autotechniek, en in de bouw. Ook zijn er BBL-routes in de horeca, als gastheer/gastvrouw en kok, en in de retail – van verkoper tot ondernemer detailhandel.

De BBL is geschikt voor studenten die graag meteen aan de slag gaan. Deze route is ook aantrekkelijk voor jongeren en vaak iets ouderen die al werkervaring hebben en een diploma op een hoger niveau willen halen. In de BBL heb je geen recht op studiefinanciering, maar krijg je salaris van het bedrijf waar je werkt. Je moet zelf zorgen voor een baan, bij een bedrijf dat voldoet aan alle eisen. Belangrijk is de kwaliteit van de begeleiding, door mensen die jou de fijne kneepjes van het vak leren.