Diploma kwijt? Vraag een Verklaring Afgelegd Examen aan

Ben jij je diploma kwijt? Of certificaat of resultatenlijst (cijferlijst) kwijt? Misschien kunnen wij jou helpen met een Verklaring Afgelegd Examen. Deze verklaring heeft dezelfde waarde als je originele diploma, certificaat of resultatenlijst.

Wat is een Verklaring Afgelegd Examen?
Met de Verklaring Afgelegd Examen (VAE) kun jij aan je (toekomstige) werkgever laten zien dat je een mbo-opleiding hebt gevolgd en hebt afgerond. De verklaring is een waardedocument. Goed om te weten is dat de verklaring geen kopie is van je originele diploma, cijferlijst of resultatenlijst, maar een document waarop staat vermeld welke opleiding je hebt afgerond en wanneer. Wij kunnen en mogen in dat geval nooit een nieuw diploma voor je uitdraaien!

Kosten
Een Verklaring Afgelegd Examen kost €75,-. Bij het aanvragen van een Verklaring Afgelegd Examen ga je akkoord met het betalen van deze kosten. Je ontvangt hiervoor een factuur.

Voorwaarden voor het krijgen van een Verklaring Afgelegd Examen

  • Je bent gediplomeerd of gecertificeerd bij het Friesland College of haar rechtsvoorgangers.
  • Je vraagt de verklaring aan met behulp van het aanvraagformulier waarbij je je moet legitimeren (d.m.v. het meesturen van een geldige kopie ID, waarbij het BSN nummer onleesbaar is gemaakt en op de kopie staat vermeld dat deze voor het Friesland College is bestemd met de datum erop. Deze kopie ID wordt na controle vernietigd).
  • Je hebt de verplichte kosten van €75,- betaald.

Procedure
Je dient eerst te checken bij Duo of je daar Vae kunt krijgen. Vanaf 2007 heeft Duo alle diploma’s, van de jaren daarvoor hebben ze deels wel en deels niet.

Bij Duo heb je de mogelijkheid om (als ze je diploma’s hebben) een digitaal overzicht op te vragen. Dit is kosteloos. Wel is het zo dat je dat overzicht alleen digitaal mag gebruiken. Een Vae kost bij DUO € 72,--

Niets bij Duo, dan bij het Friesland College aanvragen
Nadat je het aanvraagformulier hebt ingevuld ontvang je van ons een ontvangstbevestiging en gaan we je aanvraag beoordelen. Hierbij kijken we of je gegevens voorkomen in onze studentenadministratie en of er een getekende kopie van het waardepapier aanwezig is in het archief en ontvang je hierover bericht. Na ontvangst van de betaling ontvang je de Verklaring Afgelegd Examen.

Het afhandelen van de gehele procedure zal ongeveer 4 weken in beslag nemen, buiten vakanties en feestdagen om.

Cijferlijsten/Resultatenoverzichten
Deze mogen slechts eenmaal worden verstrekt bij de diploma-uitreiking. Daarna mogen ze niet nogmaals worden uitgegeven, ook niet in de vorm van een kopie. Een cijfer is een momentopname en hebben op een later moment geen formele waarde meer. Het diploma is het wettelijk overtuigende bewijs dat je de volledige opleiding met goed gevolg hebt afgerond.

Derhalve worden aanvragen over behaalde cijfers, het verstrekken van (kopie)cijferlijsten en/of resultatenoverzichten niet in behandeling genomen.

Attentie:
De procedure wordt in werking gezet door het versturen van de gevraagde gegevens. Hiermee verklaar je je akkoord met bovengenoemde procedure en de daarbij behorende kosten van € 75,--, waarvoor je een factuur ontvangt. Indien de benodigde bewijsstukken niet aanwezig zijn bij het Friesland College, ontvang je geen factuur. Tijdens het proces word je op de hoogte gehouden van het verloop.

NAW-gegevens

(Let op: Gebruik je meisjesnaam indien je getrouwd bent)

dd-mm-yyyy

Opleidingsgegevens
Akkoordverklaring