Verpleegkundige (volw) | Friesland College

Volwassenenonderwijs en -educatie

Verpleegkundige (volw)

Praktijkroute
Je kunt deze opleiding ook volgen via de praktijkroute. Je bent dan vanaf dag één op locatie in de praktijk.
?Meer informatie over de praktijkroute

-------------------------------------------

Verzorgende-IG
U kunt ook kiezen voor de opleiding Verzorgende-IG op mbo-niveau 3.

Veel aandacht voor de patiënt, snel en praktisch kunnen handelen, de goede beslissingen nemen. Dat hoort bij de boeiende en verantwoordelijke baan van een verpleegkundige. Een baan met veel afwisseling. Wassen en aankleden, uitvoeren van verpleegkundige handelingen als bloedprikken, temperatuur opnemen, infuus aanleggen, wonden verzorgen en medicijnen toedienen. U houdt de gezondheid van de patiënten goed in de gaten en raadpleegt tijdig een arts of collega als er iets verandert. Ook de naaste familie van de patiënt krijgt uw aandacht. U beantwoordt geduldig en helder hun vragen en geeft ze advies.

U bent iemand die graag de handen uit de mouwen steekt. Het liefst om anderen te helpen. Kwetsbare mensen, die om verschillende redenen uw zorg nodig hebben. Bijvoorbeeld omdat ze ziek zijn, herstellen van een operatie, psychische problemen hebben of gehandicapt zijn. Voor uw toewijding krijgt u vaak veel terug: patiënten die dankbaar zijn voor uw inzet!

Om te kunnen deelnemen aan deze opleiding hebt u minimaal het diploma Ziekenverzorging, VZ-IG of MDGO-VP. U kunt dan in ca. twee jaar het mbo-diploma Verpleegkundige halen. Dit kan in de variant school/stage (bol) en werken/leren (bbl). Voor het bbl-traject moet u een betaalde baan hebben van minimaal 16-20 uur per week als leerling verpleegkundige bij een voor niveau 4 erkende instelling. Hier moet u zelf voor zorgen. U gaat daarnaast minimaal 320 uur extern op stage in een ander veld van de zorg dan waarin u werkzaam bent.