Pedagogisch werk (volw) | Friesland College

Volwassenenonderwijs en -educatie

Pedagogisch werk (volw)

1-jarige kopklas
Afhankelijk van vooropleiding en werk- of stage-ervaring kunt u in aanmerking komen voor de 1-jarige kopklas. Dit kan bijvoorbeeld als u al een mbo-opleiding hebt op niveau 3 of 4 in een vergelijkbare richting. Of als u al een aantal jaren werkervaring hebt maar niet het diploma. In de kopklas krijgt u een aantal vrijstellingen van leeronderdelen. U doet wel mee aan alle vereiste examenonderdelen. Alleen bij voldoende deelnemers starten we een aparte kopklas. Als dat niet zo is, kunt u eventueel wel individueel versnellen. Tijdens de intake bespreken we met u welke route het best bij uw wensen, vooropleiding en ervaring past.

Als (gespecialiseerd) pedagogisch medewerker kunt u onder andere terecht in de jeugdzorg, bij scholen, in de kinderopvang, bij pedagogische centra en bij woonvoorzieningen voor gehandicapten. In de kinderopvang biedt u kinderen in de leeftijdsgroep van 0 tot 12 jaar een veilige, gezellige en stimulerende omgeving. De kinderen krijgen van u de verzorging en aandacht die ze nodig hebben. U biedt diverse activiteiten aan, bedenkt samen met de kinderen nieuwe verhalen, leest voor of maakt muziek. Of geeft de kinderen de mogelijkheid om even tot rust te komen, na een drukke dag op school bijvoorbeeld.

Als u kiest voor werk in de jeugdzorg dan begeleidt u kinderen en jongeren met een problematische ontwikkeling of opvoeding.

In de richting Pedagogisch werk voor volwassenen bieden we de volgende mbo-opleidingen:

De opleidingen vinden plaats in Heerenveen. De opleidingen starten, bij voldoende aanmeldingen, twee keer per jaar.