Friesland College-student Thalisha Nederlands kampioen banketbakken | Friesland College

Friesland College-student Thalisha Nederlands kampioen banketbakken

Geplaatst op 6 april 2016

Framboos, blauwe bes en anijs gouden combinatie
Thalisha van der Meulen, student Zelfstandig werkend banketbakker aan de Middelbare Hotelschool Friesland, mag zich sinds dinsdag 5 april Nederlands kampioen noemen. Thalisha (19, Leeuwarden) behaalde in haar beroepsklasse de eerste plaats tijdens de MBO Jeugdvakwedstrijden in Wageningen.

1961
De Stichting Jeugdvakwedstrijden organiseert sinds 1961 vakwedstrijden voor jonge brood- en banketbakkers. Doel van deze wedstrijden is de deelnemers in competitieverband uit te dagen hun vakbekwaamheid te meten met die van anderen. Dat motiveert en stimuleert jonge, talentvolle beroepsbeoefenaars als Thalisha. De vakwedstrijden vinden plaats in nauwe samenwerking met het Nederlandse beroepsonderwijs, het bedrijfsleven en de media in de bakkerijsector.

Receptuur
Thalisha had zich via de voorrondes van Rayon Noord geplaatst voor de finale, waarin ze binnen vijf uur drie desserttaarten en dertig bonbons moest maken. “Omdat mijn producten goed in de smaak vielen tijdens de voorrondes werd mij geadviseerd dezelfde receptuur te gebruiken in de finale. En het heeft goed uitgepakt!”

Peper
De derdejaars student had zich goed voorbereid en haar eigen materialen en grondstoffen meegenomen. Door het vooraf allemaal al af te wegen en klaar te zetten kon ze flitsend van start. De smaakcombinatie scoorde hoog bij de jury. “De desserttaarten had ik gemaakt met framboos, blauwe bes en anijs. En de bonbons met mango, framboos en peper. Ze vonden het lekker en verrassend.”

Steranijs
Het bankettalent is zeer tevreden met het resultaat, maar het ging niet altijd gemakkelijk. “De tijdsdruk was best wel hoog en de vriezer werkte ook niet helemaal mee, waardoor mijn taarten niet snel afkoelden. Ook wilde ik graag nog steranijs op mijn taarten doen, maar in de spanning ben ik dat helaas vergeten ondanks dat ik die ook klaar had.”

Gouden Garde
Thalisha doet haar beroepspraktijkvorming (stage) bij Bakkerij Schaafsma in Franeker. “Mijn collega’s waren erg blij en supertrots op mij. Mijn ouders waren ook mee, en zij konden het bijna niet geloven,” glundert ze. Met een gloednieuwe koksbuis, een grote beker, een kleurrijke sjerp en een mooie oorkonde keerde ze moe maar voldaan huiswaarts.

Nog maar net Nederlands kampioen heeft ze haar blik inmiddels alweer naar voren gericht. Door de titel is ze namelijk automatisch uitgenodigd voor de wedstrijd om de Gouden Gard, een prestigieuze competitie voor jonge patissiers. Talentvol en gefocust, dat is Thalisha zeker.