Engineering & Techniek | Friesland College

Engineering & Techniek

NIEUW !
Zorg & Techniek (Human Technology)

Slimme toepassingen ontwerpen voor mensen die hulp of zorg nodig hebben: daar gaat het om bij de richting Human Technology. Kijk hier voor meer informatie over deze nieuwe opleiding >>

Dong Energy Solar Challenge
De uitdaging van Bauke Tjeerd, Gert, Jesse, Niels, Oane en Tom

De accu’s, motor en schroef verbeteren en het gewicht naar beneden brengen
Het team van het Friesland College begon vol vertrouwen aan het WK met  hun zonneboot, genaamd Ús Boat. Teamlid Bauke Tjeerd: “Van de bestaande zonneboot hadden we onder meer de accu’s, motor  en schroef verbeterd en het totale  gewicht  naar beneden weten te brengen. Daarnaast hebben we een speciale coating aan laten brengen op de boot en de nodige aandacht besteed aan de afwerking. De Dong Energy Solar Challenge ging op in Blauwestad en voerde via Groningen, Drachten, Sneek en Harlingen naar de finish op zaterdag 5 juli in de Prinsentuin in Leeuwarden. Na de nodige tegenslag, die door het team met veel vernuft werd geneutraliseerd, wist Ús Boat, uiteindelijk beslag te leggen op een 18e plaats in de Challenge A-klasse. 

Ga jij het maken?
De wereld van techniek kent ‘denkers’ en ‘doeners’. De denkers die het leuk vinden om te ontwerpen en te bedenken. In de wereld van Engineering bijvoorbeeld, waar je te maken krijgt met hightech apparatuur, duurzame energie en future technology. Het werk van en voor de toekomst voor slimme mensen die van een uitdaging houden. Maar de techniekwereld heeft ook veel behoefte aan ‘doeners’, de mensen die de techniek in praktijk brengen. Die maken, bouwen, verkopen en onderhouden. De installateur, metaalbewerker, machinebouwer of elektromonteur. Wil jij aan de slag in een wereld die nooit stilstaat? Kies dan voor techniek. Want als je slim bent, werk je aan je eigen toekomst!

Bekijk de brochureWil jij je leertraject versneld doorlopen?
Bij Engineering & Techniek bieden wij maatwerk!

Afhankelijk van je vooropleiding, EVC's en persoonlijke ontwikkeling kun je altijd jouw leertraject versneld doorlopen. Natuurlijk gaat dit in overleg met je coach. Dit geldt voor alle opleidingen die wij aanbieden.

Heb je nog geen vooropleiding maar ben je ouder dan 16 jaar en wil je wel graag een beroepsopleiding? Dat kan bij de Entreeopleidingen van Techniek & Technologie.

Actueel

 • Accolade en Friesland College bieden nieuwe praktijkroutes

  Accolade en Friesland College bieden nieuwe praktijkroutes

  Woningbouwcorporatie Accolade is voor het Friesland College een stevige partner, met name als het gaat om praktijkroutes in de techniek. Zo’n 25 FC-studenten leren hun vak in de praktijk bij Accolade. Samen bieden beide organisaties nu nieuwe praktijkroutes aan in de bouw, ict en elektro. Lees meer »

 • Succesvolle Girlsday voor meiden Anna Maria van Schurman en Piter Jelles De Dyk

  Succesvolle Girlsday voor meiden Anna Maria van Schurman en Piter Jelles De Dyk

  Ze zijn hartstikke enthousiast, stralen en vinden het heel bijzonder. Meer dan 30 meiden van scholengemeenschap Anna Maria van Schurman uit Franeker en 50 meiden van Piter Jelles De Dyk maakten via het Friesland College kennis met de wereld van bèta, techniek en ICT. Lees meer »

 • Kartteam Friesland College bijna klaar voor eerste race

  Kartteam Friesland College bijna klaar voor eerste race

  Het kartteam van het Friesland College is deze week bezig met de eindsprint om zijn superkart rijklaar te krijgen. Volgende week racet het team namelijk op het circuit van Lelystad. Zes eerstejaars studenten Engineering en een student Autotechniek doen daar mee aan de First Electro League. Lees meer »

 • Volg onze Vakkanjers live in de finale

  Volg onze Vakkanjers live in de finale

  Welke jonge monteur landbouwmechanisatie treedt in de voetsporen van Nederlands en Europees kampioen Giel Buijs? Vijf Vakkanjers - onder wie niet minder dan drie (!) van het Friesland College - gaan dat onderling uitmaken in de finale van de VakkanjerWedstrijden. Lees meer »

 • Engineers maken Ús Boat klaar voor Solarrace

  Engineers maken Ús Boat klaar voor Solarrace

  Tussen 2 en 9 juli vindt de Dutch Solar Challange weer plaats. De start is in Amsterdam, waarna de wedstrijd zich verplaatst naar Friesland. Ook dit jaar doet een team van het Friesland College mee. Lees meer »

 • Nieuwe opleiding: Human Technology (Zorg & Techniek)

  Nieuwe opleiding: Human Technology (Zorg & Techniek)

  Vanaf volgend studiejaar start het Friesland College met de nieuwe mbo-opleiding Zorg & Techniek (Human Technology). In deze opleiding komen creativiteit, zorg, dienstverlening en techniek samen. In Human Technology worden studenten opgeleid om slimme toepassingen en producten te bedenken en maken, die het leven voor mensen aangenamer maken.… Lees meer »

 • Aftrap VMBO-MBO Brug Friesland

  Aftrap VMBO-MBO Brug Friesland

  Bij School voor Techniek & Technologie vond onlangs voor studiejaar 2015-2016 de aftrap plaats van de tot nu toe erg succesvolle 'VMBO-MBO-Brug Friesland'. Dit is een al gedurende enige jaren lopend project, speciaal bedoeld voor 'meiden' uit de derde klas van vmbo-tl. Lees meer »

 • Zes mbo's in Noorden van start als Energy College

  Zes mbo's in Noorden van start als Energy College

  Het Friesland College gaat dit studiejaar een grootschalige samenwerking aan met vijf andere mbo-instellingen In Noord-Nederland om innovatieve energieprofessionals op te leiden. Onder de naam Energy College volgen enkele honderden eerstejaars mbo-studenten 'energieles'. Lees meer »

 • Drones van student Friesland College vliegen de wereld over

  Drones van student Friesland College vliegen de wereld over

  Dinsdag 8 september 2015 stond in de Leeuwarder Courant een opmerkelijk verhaal over Mark Woortmeijer, student Commercieel technicus bij het Friesland College in Leeuwarden. Naast zijn studie bouwt hij drones die wereldwijd gretig aftrek vinden. Lees meer »

 • Techniek & Technologie opent deuren voor jonge techneuten

  Techniek & Technologie opent deuren voor jonge techneuten

  De eerste Friese Techniekdag voor vmbo’ers is een succes geworden. De organisatoren van Werk en Vakmanschap in Groningen spreken de verwachting uit dat het evenement volgend jaar een vervolg krijgt. School voor Techniek & Technologie speelde een belangrijke rol tijdens de Techniekdag. Lees meer »

 • Thialf Klapklomp als eerste zeepkist heel over finish Red Bull race

  Thialf Klapklomp als eerste zeepkist heel over finish Red Bull race

  60 zeepkisten reden van de Cauberg, aangemoedigd door zo'n vijfentwintigduizend fans achter de strobalen. Het Limburgse Valkenburg stond 16 mei helemaal in het teken van de Red Bull Zeepkistenrace, met een team van de School voor Techniek & Technologie als opvallende deelnemer. Lees meer »

 • It giet wer oan! Ús Boat naar NK Zonnebootracen

  It giet wer oan! Ús Boat naar NK Zonnebootracen

  Ús Boat, de zonneboot van School voor Techniek & Technologie, doet dit jaar wederom mee aan de Nederlandse kampioenschappen Zonnebootracen. Deze vinden op vrijdag 15 en zaterdag 16 mei plaats in Akkrum. Lees meer »

 • Meiden van Red Bull op bezoek bij jongens van Metaal

  Meiden van Red Bull op bezoek bij jongens van Metaal

  In een zelfgemaakte zeepkist knetterhard de Cauberg af. Dat is het plan van vijf studenten Metaal van School voor Techniek & Technologie. Op 16 mei, tijdens de Red Bull Zeepkistrace 2015, gaan letterlijk alle remmen los in hun zelfontworpen en gemaakte 'Thialf klapklomp' . Lees meer »

 • Skills Talents ongekend spannend bij Friesland College

  Skills Talents ongekend spannend bij Friesland College

  Spannende wedstrijden, dat waren het zeker donderdag 12 februari op het Friesland College in Leeuwarden. Voor de deelnemers, 33 vmbo'ers van vijf verschillende scholen uit Friesland, stond er dan ook aardig wat op het spel bij deze zogeheten 'Skills Talents'. Lees meer »

 • Vmbo'ers meten hun krachten op het Friesland College

  Vmbo'ers meten hun krachten op het Friesland College

  Diverse provinciale vakkampioenschappen vinden op donderdagochtend 12 februari plaats bij het Friesland College aan de Julianalaan. Aan deze teamwedstijden - Skills Talents geheten - nemen niet minder dan 33 laatstejaars vmbo’ers deel. Lees meer »

 • Basisschoolleerlingen beleven techniek tijdens Technics4u

  Basisschoolleerlingen beleven techniek tijdens Technics4u

  Van donderdag 13 tot en met zaterdag 15 november jl. vond de techniekmanifestatie Technics4U plaats in de gemeenten Heerenveen en De Friese Meren.Onder begeleiding van hun leerkracht(en) bezochten de basisschoolleerlingen op 13 en 14 november de techniekhappening bij het Friesland College, Saturnus 7 in Heerenveen. Lees meer »

 • Meiden in de techniek

  Meiden in de techniek

  Negen meiden van PJ De Dyk maken de komende weken via het Friesland College kennis met mooie techniek. In Triangel gaf gedeputeerde Jannewietske de Vries het startsein voor het project ‘vmbo-mbo-brug’, waarin de mavo-meiden van Piter Jelles in Leeuwarden onder meer een rondje maken langs vrouwen in technische bedrijven en kennismaken met de… Lees meer »

 • Cursisten maken reuzenkroon voor Koningsdag

  Cursisten maken reuzenkroon voor Koningsdag

  In opdracht van de gemeente hebben cursisten van School voor Techniek & Technologie een reuzenkroon gemaakt voor Koningsdag. De kroon is te bewonderen boven/bij de Lindegracht. Lees meer »

 • Girlsday bij School voor Techniek & Technologie

  Girlsday bij School voor Techniek & Technologie

  Hoe werkt een drone?En hoe maak je eigenlijk een app? Op dit soort vragen krijgen meisjes van 10-15 jaar antwoord tijdens de landelijke Girlsday op donderdag 24 april 2014. Wegens het succes van verleden keer doet het Friesland College ook dit jaar weer mee. Lees meer »

 • Nieuwe lasmachines en plasmasnijmachines School voor Techniek & Technologie

  Nieuwe lasmachines en plasmasnijmachines School voor Techniek & Technologie

  School voor Techniek & Technologie van het Friesland College is weer helemaal up to date qua lasapparatuur en snijmachines. Het kreeg onlangs de allernieuwste machines voor opleidingen in techniek en engineering geleverd door BUS' Handelmij. Lees meer »